Drinki w domu, czyli jak zacząć swoją przygodę z miksowaniem w domowych warunkach.
Od dłuższego czasu na naszym blogu publikujemy dla Was przepisy na najciekawsze oraz najpopularniejsze koktajle. Większość z nich możecie bez żadnych problemów przyrządzić we własnym domu. Koktajle te mogą być świetnym dodatkiem podczas imprez z przyjaciółmi czy też romantycznej kolacji z ukochaną osobą.
We własnej kuchni mocie się poczuć jak profesjonalni barmani, obsługujący Was na codzień w koktajlbarach czy restauracjach. Za chwileczkę dowiecie się jak niewiele potrzeba aby zamienić Waszą kuchnię w profesjonalny bar do miksowania koktajli ;)
Pierwsze domowe drinki
Zapewne wielu z Was posiada "domowy barek", w którym kolekcjonuje różnego rodzaju trunki. Często stoją one miesiącami czekając na "okazję" a czasem po prostu brakuje pomysłu na ich konsumpcję. Pierwsze samodzielnie zrobione przez Was drinki w domu to często proste połączenia takie jak whisky czy wódki z Colą. I tu z pomocą pojawiamy się my :)
Przepis na Cuba Libre ---> KLIKNIJ
Uwierzcie, że nawet z najzwyklejszych alkoholi takich jak wódka czy whisky można "wyczarować" świetny koktajl. Wystarczy dobry przepis i odrobina wyobraźni aby stworzyć koktajl, który odkryje przed Wami nowe oblicze danego alkoholu. Kto wie, może stanie się on również hitem wśród Waszych przyjaciół, których również możecie zarazić pasją do miksowania!
W czym to przygotować?
Każdy z Was zapewne posiada w swoim domu szklanki o różnym kształcie oraz pojemności. Najczęściej spotykane są szklanki do whisky (nazywane short lub Old Fashioned od klasycznego koktajlu, który się w nich podaje), wysokie typu long oraz kieliszki np. koktajlowe lub do wina. Te trzy rodzaje w zupełności wystarczą aby rozpocząć swoją przygodę z miksowaniem.
Szklanka do whisky (short) - w tego rodzaju szkle możecie przygotować koktajle o małej pojemności. Pamiętając o tym, że większość kompozycji podajemy na kościach lodu, objętość ta wypełni Wam całą szklankę. Przykładowym koktajlem podawanym w tej szklance jest uwielbiany przez Was na przyjęciach weselnych Sour.
Jak zrobić Whisky Sour ---> KLIKNIJ
Szklanka wysoka (long) - w tego typu szkle możecie przyrządzić koktajle, gdzie nad alkoholem przeważa dopełniacz. Wasz long doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania Cuba Libre czy chociażby Mojito. Możecie również przygotować w nich bezalkoholowe lemoniady, które docenią najmłodsi oraz niepijący uczestnicy Waszej imprezy.
Jak zrobić Mojito ---> KLIKNIJ
Kieliszek koktajlowy (Martini Glass) - cóż to takiego? Kto oglądał kultowy serial "Sex w wielkim mieście", zapewne zna koktajl Cosmopolitan. Główne bohaterki tego serialu ubóstwiały go i celebrowały nim każdą ważną chwilę swojego życia. Drink ten to znakomity przykład zastosowania kieliszka koktajlowego.
Koktajle, które się w nim serwuje zazwyczaj są mocno alkoholowe. Zasada, że podczas serwowania drinków w tym szkle nie dodajemy do nich ani lodu ani rurki, sprawia że podczas konsumpcji koktajle te będą oddziaływać na Wasze zmysły ze zdwojoną siłą.
Jak zrobić Cosmopolitan ---> KLIKNIJ
Kieliszek do wina - niby nazwa mówi o jego przeznaczeniu ale... czemu nie podać w nich fajnego spritz'a?! Kieliszki te doskonale posłużą za szkło do lekkich koktajli na bazie wina musującego, a nawet mocniejszych kompozycji np. na świeżych owocach. Takie koktajle możecie zaserwować podczas letnich imprez w ogrodzie. Są one lekko alkoholowe i doskonale ugaszą pragnienie Wasze oraz Waszych gości.
Oczywiście do Was należy decyzja w jakim szkle podacie swój koktajl. Może okaże się on ciekawszy od tego, w którym serwuje się go w barach. Dzieje się tak często, gdy sięgniecie po szkło które nie jest dedykowane koktajlom, chociażby filiżankę do kawy.
Sprzęt barmański kontra akcesoria kuchenne
Tak wygląda profesjonalny sprzęt barmański. Jeżeli macie shaker barmański lub inne zabawki barmana to super, ale aby przygotować koktajlową domówkę i przygotować rewelacyjne koktajle wystarczy, że zajrzycie do swojej kuchni. W swoich szafkach oraz szufladach kuchennych posiadacie znakomite odpowiedniki barmańskich "narzędzi". Tutaj oczywiście również górę bierze pomysłowość i wyobraźnia.
Do wstrząśnięcia zamiast shakera możecie użyć zwykłego słoika z zakrętką. Wlewacie do niego składniki, nasypujecie lód, zakręcacie i energicznie potrząsacie. Podobnie rzecz ma się z miarką barmańską czyli tzw. jiggerem. Doskonale zastąpi go kieliszek do wódki, najlepiej o pojemności do 40 ml.
Gdyby w upalny letni dzień naszła Was ochota na Mojito, czy też Caipirihnię, do ugniatania owoców posłuży Wam np. tłuczek do mięsa. Zastanawiacie się jak? Wystarczy złapać do "do góry nogami", a masywna rękojeść posłuży za barmański muddler i będziecie mogli ugnieść owoce tak, żeby wydobyć z nich jak najwiecej soku.
Gdy owoce już wyciśnięte, a składniki odmierzone i zasypane lodem całość wymieszacie długą łyżką do latte, alternatywą dla łyżki barmańskiej.
Chcielibyście stworzyć spaniałą dekorację do swojego koktajlu? Nic prostrzego! Skórkę z cytrusa czyli tzw. zest wytniecie zwykłą obieraczką do warzyw. Taką skórką nadacie Waszemu ulubionemu koktajlowi niepowtarzalnego cytrusowego aromatu. Jeżeli chcecie wykonać dekorację np. czekoladą, możecie zetrzeć ja na drobnych oczkach tarki do sera. Pomysłów jest mnóstwo, a Wasza kreatywność pozwoli Wam znaleźć dużo innych ciekawych "przyrządów barmańskich" w Waszej kuchni.
Skoro znacie już szkło i zastosowanie sprzętu domowego przy miksowaniu, śmiało możecie przyrządzić różne drinki w swoim domu. Już niebawem, w kolejnym artykule opowiemy Wam o podstawowych metodach przygotowania koktajli.
Jeżeli podoba Wam się miksowanie w domu i chcielibyście pogłębić swoją wiedzę o koktajlach, zaproście naszych barmanów na swoją domówkę, a my przygotujemy dla Was profesjonalne Warsztaty barmańskie!