Syrop korzenny - skuteczny sposób na rozgrzanie. Szczególnie kiedy powoli zbliża się zima.
Jest wiele sposobów na rozgrzanie się w długie zimowe wieczory. Możecie chociażby wziąć długą gorącą kąpiel czy schować się pod pierzyną z termoformem pod stopami. Dziś przedstawimy Wam kolejny sposób, który pomoże Wam poczuć się cieplej.
Wiecie zapewne, że doskonałym sposobem na rozgrzanie się jest również wypicie gorącego napoju czy też alkoholu w różnej formie. Można również połączyć obie te formy w jedną ale o tym za chwilę ;)

Rozgrzewający syrop korzenny
Nie od dziś wiadomo, że takie przyprawy jak anyż, cynamon, imbir czy goździki maja właściwości rozgrzewające. Najlepszym sposobem jest więc użycie ich wszystkich jednocześnie aby wzmocnić ich działanie. Nie zawsze jednak lubicie gdy coś pływa w Waszym napoju, dlatego najlepszą formą użycia tych składników, nawet w zimnych miksturach, jest syrop korzenny.
Jego przygotowanie jest bardzo proste i posiada on wiele zastosowań. Jego smak oraz aromat nadadzą Waszemu napojowi wyjątkowego wyrazu.
Syrop do piwa...
...ale nie tylko. Oczywiście doskonale sprawdzi się on dodany do grzanego piwa czy wina. Dzięki takiemu składnikowi jak syrop korzenny możecie stworzyć własne receptury popularnych "grzańców". Świetnie pasuje on również do koktajli, które otrzymają w ten sposób korzenną nutę smakową. Doskonale komponuje się on z whisky więc warto abyście spróbowali dodać go do Waszego Whisky Sour zamiast syropu cukrowego.
Oczywiście możecie eksperymentować również z innymi koktajlami. Nie zapomnijcie podzielić się z nami swoimi pomysłami ;)
Fanom napoi bezalkoholowych polecamy spróbować herbaty lub nawet kawy z dodatkiem tego syropu - odkryje on przed Wami nowe oblicze smaku i doskonale rozgrzeje w chłodne wieczory
Przepis na syrop korzenny
Aby samemu przygotować swój rozgrzewający syrop korzenny potrzebujecie:
- 400 ml wody
- 100 ml miodu
- 500 g cukru białego
- Skórka z jednej pomarańczy
- 2 gwiazdki anyżu
- 10 goździków
- Korzeń imbiru
- 3 laski cynamonu
Sposób przygotowania
Do rondelka wlewacie wodę i wrzucacie skórkę z pomarańczy, anyż, goździki, korzeń imbiru obrany i pokrojony w kostkę oraz 3 laski cynamonu. Przygotowujecie napar ze wszystkich składników. Na małym ogniu podgrzewacie wszystko przez około 10 minut aż poczujecie jak wydobywa się niesamowity korzenny zapach. Pamiętaj aby nie doprowadzić do wrzenia!
Następnie dodajecie cukier i miód. Mieszacie wszystko aby cukier się rozpuścił i zostawiacie wszystko pod przykryciem do wystudzenia na 24h. Przez ten czas syrop wyciągnie wszystkie aromaty ze składników. Po upływie doby przecedzacie wszystko do eleganckich butelek i gotowe.
Jak już wiecie syrop, który właśnie poznaliście ma bardzo dużo zastosowań. Zarówno w gorących jak i zimnych napojach sprawdzi się doskonale nadając im wyrazistego smaku oraz słodyczy. Jednocześnie jest szybki, prosty i tani w przygotowaniu. Jego dodatkową zaletą jest to, że może również długo stać po przelaniu do butelki.
Jeżeli chcecie poznać więcej zastosowań tego oraz innych syropów, które możecie przyrządzić sami w domu, zapraszamy Was na Oryginalne Warsztaty Barmańskie!
#DOZOBACZENIAPRZYBARZE