Nalewka czekoladowa - domowy przepis na ciekawy trunek własnej roboty.
Wyobraźcie sobie Wasze przyjęcie weselne. Na napewno znajdzie się na nim czysta wódka stojąca na stole, czy też koktajle, które serwował będzie profesjonalny barman. Niejednokrotnie decydujecie się również na stół z nalewkami, z którego Wasi goście mogą częstować się własnoręcznie przyrządzonymi trunkami, które zaskakują swym oryginalnym smakiem. Czy Wy również myśleliście o takiej formie poczęstunku na Waszym przyjęciu? A może chcielibyście przygotować oryginalne podziękowanie za przybycie Waszym gościom?
Domowa nalewka czekoladowa
Od pokoleń w polskich domach obecne są własnoręcznie przyrządzone alkohole. Pewnie pamiętacie z dzieciństwa chwile, jak babcia podczas Świąt Wielkanocnych własnoręcznie przygotowywała likier jajeczny czyli tzw. ajerkoniak. To dokładnie te same czasy, w których w domowym barku Waszych rodziców królowała własnoręcznie zrobiona "cytrynówka" czy też jakże popularna "przepalanka".
Zaletą tych wszystkich domowych wyrobów była prostota w przygotowaniu oraz niepowtarzalny smak, który można uzyskać z danego przepisu. Z biegiem lat zaczęły pojawiać się coraz to nowe smaki nalewek: wiśniowa, śliwkowa, truskawkowa, kawowa czy też bohaterka dzisiejszego artykułu czyli nalewka czekoladowa. Przepisy zostały udoskonalone a dla niektórych przygotowywanie nalewek sezonowych stało się hobby.
Wy też pamiętacie cytrynówkę i ajerkoniak z dzieciństwa?
Nalewka czekoladowa na wódce
Pamiętamy z dzieciństwa pierwszy kontakt z alkoholem i czekoladą. Podkradaliśmy rodzicom z barku cukierki czekoladowe z "nadzieniem" z wódką. Zawsze byliśmy ciekawi tego smaku i pierwsze uczucie było... hmm ciekawe. Wódka nie była do końca naszym smakiem, ale w połączeniu z czekoladą tworzyła pyszną kompozycję. Dlatego też nalewkę czekoladową najlepiej przygotować na wódce. Jej neutralny smak, nadający jednocześnie "mocy" Twojemu likierowi sprawi, że nada się ona zarówno jako pyszny trunek do wzniesienia toastu za zdrowie Młodej Pary, jak i dodatek do wieczornej kawy na rozgrzanie.
Oczywiście można podnieść jej woltaż używając zamiast wódki - spirytusu, jednak my polecamy tą "lżejszą" i bardziej użyteczną formę. Możesz również stworzyć własną wersje tej nalewki używając swojego ulubionego alkoholu jako bazy na przykład rumu czy whisky. Tak przyrządzoną autorską nalewkę możesz postawić na swoim przyjęciu, aby częstować nią swoich gości weselnych.
A Wy jaką atrakcję zapewniacie dla swoich gości??
Przeczytaj czy warto zarezerwować drink bar na swoim weselu ---> KLIKNIJ
Nalewka czekoladowa domowy przepis
Lista składników, które będą potrzebne jest ogólnodostępna o każdej porze roku co czyni ją jeszcze bardziej uniwersalną i prostą w przygotowaniu. Będziecie potrzebować:
- 100 g gorzkiej czekolady (im więcej tym likier będzie miał ciemniejszy kolor)
- 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 250 ml wódki
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania
Teraz przeprowadzimy Was krok po kroku przez etap przygotowywania nalewki.
Zaczynamy od przygotowania wódki waniliowej. Do czystej wódki wrzucacie przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i odstawiacie na 1-2 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmujecie wanilię i możecie zacząć przygotowywać Wasz likier. Czekoladę łamiecie na kawałki. Przekładacie do dużej miski i zalewacie mlekiem. Całość umieszczacie na mniejszym rondelku z wodą i podgrzewacie na tak zwanej "kąpieli wodnej". Ta technika nie pozwoli Wam na przypalenie się składników, a czekolada równomiernie rozpuści się i połączy z mlekiem.
Odstawiacie mleko czekoladowe do przestudzenia. Do schłodzonego mleka czekoladowego dolewacie wcześniej przygotowaną wódkę waniliową i mieszacie całość dokładnie. Tak powstały likier czekoladowy rozlewacie do butelek, które przechowujecie zamknięte w lodówce.
Dużą zaletą nalewki czekoladowej jest prostota oraz czas przygotowania. Trunek ten jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu, w przeciwieństwie do nalewek owocowych gdzie po przygotowaniu musicie odczekać co najmniej 2 tygodnie aby skosztować Waszego dzieła.
Sprawdź jak przygotować nalewkę truskawkową ---> KLIKNIJ
Jej zastosowanie jest tak wszechstronne, że możecie jej użyć jako polewy do lodów, dodatku do kawy, drinków, wznoszenia toastów lub przelać do ozdobnej butelki i podarować w prezencie bliskim lub znajomym. A przede wszystkim jest to fajna pozycja do Waszego stołu z nalewkami, jako dodatek pasujący świetnie np. do deserów.
Pamiętajcie, że jest to również świetny pomysł na podziękowanie Waszym gościom na weselu. Możecie przelać ją również w mniejsze buteleczki i przekazać weselnikom na swojej uroczystości. Jest to wspaniały ukłon w ich stronę oraz gwarancja, że będą o Was pamiętać w momencie kosztowania jej z najbliższymi ????