Pina Colada - egzotyczny koktajl na wesele rodem prosto z Karaibów! Zapewne na ustach pań czytających ten artykuł, pojawił się w tym momencie uśmiech, ponieważ koktajl ten to przysmak płci pięknej. Świetnie wygląda, jeszcze lepiej smakuje, a jak przyrządzić go samemu w domu, dowiecie się już za chwilę.
Pina Colada historia koktajlu
Stworzenie tego koktajlu przypisuje sobie 3 portorykańskich barmanów. Pierwszy z nich Ramón „Monchito” Marrero twierdzi, że stworzył Pina Colade w barze Beachcomber w Hotelu Caribe Hilton w San Juan 15 sierpnia 1952 roku. W swojej recepturze użył kremu kokosowego Coco Lopez.
2 barman Ricardo Garcia, który również pracował w Caribe mówi, że to jednak on wynalazł ten egzotyczny napój. Barman nr 3 Ramon Portas Mingot natomiast wspomina, że stworzył go w 1963 r w restauracji Barrachina.
Możliwe, że wszyscy trzej barmani odegrali rolę w stworzeniu Pina Colady. Podobno nazwę ochrzczono w restauracji Barrachina dziesięć lat po tym jak został stworzony w Caribe Hilton.
Pina Colada Song
Słodka Piña colada szybko zaczęła zyskiwać popularność wśród turystów odwiedzających wyspę. W 1978 roku została uznana narodowym drinkiem Portoryko, jednak największą sławę i obecność w popkulturze przyniosła jej wydana w 1979 roku piosenka Ruperta Holmesa – Escape, znana też jako The Piña Colada Song,
Dziś obchodzimy Narodowy dzień Pina Colady więc przygotuj swój koktajl i zanuć słowa piosenki
"If you like piña coladas…”
Pina Colada receptura
Istnieje dużo wersji tego koktajlu, w zależności od kraju, baru oraz kreatywności barmana. Są jednak składniki, które mimo przeróżnych modyfikacji muszą się znaleźć w składzie tego koktajlu. A więc zaczynając od alkoholu bazowego zawsze będzie nim rum. Karaiby od zawsze słynęły z tego trunku więc nie mogło być inaczej.
Kolejnym składnikiem jest ananas, który zarówno w formie soku jak i zblendowanego miąższu doskonale nadaje się do Pina Colady. Ostatni składnik to śmietanka/puree o smaku kokosa, którą można zastąpić syropem kokosowym lub likierem Malibu oraz odrobiną śmietanki 30%
Pina Colada jak zrobić
Koktajl możesz przygotować w shakerze lub w blenderze jeżeli używasz świeżego ananasa.
RECEPTURA
60 ml Rum 20 ml puree kokosowe 90 ml sok ananasowy 10 ml sok z limonki plaster ananasa
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieszczasz w blenderze i miksujesz z kruszonym lodem. Przelewasz koktajl do egzotycznego szkła i dekorujesz cząstką ananasa i wisienką koktajlową. Nie może zabraknąć parasolki :)
Słodki koktajl o smaku ananasa
Ten słodki koktajl o smaku ananasa cieszy się ogromną popularnością podczas różnego rodzaju imprez. Na weselach często zamawiają go Panie ale również coraz więcej Panów uwielbiają sączyć koktajle z palemką. Przygotuj go w domu, na warsztatach barmańskich lub zamów go od naszych barmanów podczas swojej wymarzonej imprezy :)