SOUR - już dziś możesz przygotować go samemu, ponieważ w każdym polskim domu najprawdopodobniej w barku znajduje się butelka czystej wódki lub whisky, także 1 składnik już mamy. W każdym polskim domu również znajduje się cukier - 2 składnik jest! 3 składnikiem potrzebnym do naszego Sałera jest cytryna, która na 90% znajduje się w lodówce. W tekście będziemy również używać spolszczonej nazwy "Sałer" aby wygodniej Wam się czytało :)
To co zabieramy się za mieszanie?
Czym jest sour?
SOUR (ang. kwaśny) to grupa koktajli bardzo prostych w wykonaniu. Są to orzeźwiające mieszanki. Zawierają spirytus bazowy lub likier, sok z cytrusów jako element kwaśny i słodzik, najczęściej cukier w postaci syropu cukrowego. ale może to być miód lub inny syrop smakowy. Aby przygotować idealnego Sałera musisz użyć odpowiednich proporcji.
Dziś przygotujemy jeden z najpopularniejszych Sałerów jakim jest Whisky Sour, uznawany za fanów tego alkoholu jako świetna alternatywa dla klasycznego połączenia Whisky z Colą czy Spritem.
Whisky sour a jajko
…czyli co taki orzeźwiający koktajl ma wspólnego z jajkiem?
Nie do końca mowa tu o całym jajku, a o samym białku jajka kurzego. Otóż używa się go w celu złagodzenia smaku naszego Sałera. Smak alkoholu i cytryny z ostrego zmienia się w aksamitny, a na szczycie Waszego koktajlu powstanie aromatyczna pianka. Oczywiście jest to alternatywny składnik. Reakcja na białko jajka w koktajlu może być szokująca dlatego gdy przygotowujecie koktajl dla swoich znajomych to zawsze zapytajcie czy życzą sobie Sałerka z białkiem jajka?
Whisky Sour z Angostura Bitters
Kolejnym niestandardowym, aczkolwiek dość często spotykanym dodatkiem do tego koktajlu jest Angostura Bitters. Jest ona niczym innym jak mieszanką ziół i przypraw, której używacie tak samo jak Maggi do Waszej ulubionej zupy. Jeżeli chcecie aby Wasz koktajl posiadał bogatszy aromat i bardziej ziołowy smak - kilka kropel Angostury będzie się z nim doskonale komponować. Możecie spotkać się również z innymi smakami bittersów np. pomarańczowy, czekoladowy.
Whisky Sour historia
Historii koktajlu Sour jest wiele jak zresztą każdego koktajlu. Najbardziej wiarygodna wersja mówi o tym, że rodzina koktajlów SOUR to propozycja mniejszego Ponczu (ang. Punch), który również bazuje na spirytusie bazowym, soku z cytrusów i cukrze.
Brytyjska Marynarka wojenna jest uznawana za popularyzację, jak również za wymyślenie „Sałera”. Koktajl służył początkowo do zwalczania szkorbutu i niedożywienia podczas długich podróży, dlatego żeglarze mieszali porcję rumu, który był łatwo dostępny na Karaibach z sokiem z limonki i cukrem tworząc mieszankę na podobieństwo dzisiejszego Daiquiri, znanej wtedy jako Grog.
Pierwszy znany zapis na koktajl Sour pojawił się w książce Jerry’ego Thomasa z 1862 r. The Bartender’s Guide, która zawiera również przepisy Sałera na innych alkoholach takich jak Gin, Rum, Brandy. Najstarsza wzmianka o Whisky Sour pojawia się natomiast 8 lat później w gazecie z Wisconsin w USA. Sałery to jedna z najstarszych i najważniejszych kategorii wszystkich koktajli, które warto poznać.
Whisky Sour przepis
40 ml Whisky 20 ml soku z cytryny 10 ml syropu cukrowego Białko jajka - opcjonalnie Angostura Bitters - opcjonalnie
Sposób przygotowania: shake
Lód: kostki lodu
Dekoracja: skórka z pomarańczy, wisienka koktajlowa
Sposób przygotowania Wszystkie składniki energicznie wstrząsamy w shakerze lub domowym słoiku, a następnie przelewamy do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Tak przygotowany koktajl dekorujemy skórką z pomarańczy z pomarańczy. Jeżeli lubicie delikatnie słodsze koktajle możecie użyć 20 ml syropu cukrowego.
Whisky Sour jak zrobić go w domu?
Do przyrządzenia tego koktajlu potrzebne Wam będą:
Butelka Waszej ulubionej whisky lub innego alkoholu wódka, gin, rum, tequila
świeża cytryna
wcześniej przygotowany syrop cukrowy
opcjonalnie jedno jajko
Angosturę możecie zastąpić ziołowym alkoholem np. Campari wystarczy kilka kropel
Zacznij domowe miksowanie
Sour to tak naprawdę doskonała baza do nauki domowej mikologii. Zamiast Whisky możecie bowiem użyć innego alkoholu bazowego, a zamiast słodzika (syropu cukrowego) np. syrop smakowy czy marmoladę owocową. Kombinacji jest bardzo wiele. To czego użyjecie do skomponowania Waszego "sałera" to tylko i wyłącznie Wasza decyzja. Pamiętajcie jednak o zachowaniu proporcji!
Udanego miksowania!
Z barmańskimi pozdrowieniami Oryginalny Bar #dozobaczeniaprzybarze
Podziel się artykułem ze znajomymi
Weselny Drink Bar - jak wybrać i o co pytać?
22 pytania, które warto zadać przed rezerwacją drink-baru na swoje wesele!