Egzotyczny koktajl idealny na lato!

“Mai tai – roa ae” czyli “z tego świata – najlepszy” – są to legendarne słowa wypowiedziane przez Carrie Guild po spróbowaniu koktajlu tiki. Od tych słów właśnie zawdzięcza on swoją nazwę która przetrwała do dzisiaj…

Mai Tai

KOKTAJL DLA PRZYJACIÓŁ Z THAITI

Jak każdy koktajl, jego historia również nie jest oczywista, jednak w tym wypadku jest to spór między dwoma barmanami czyli Trader Vic kontra Ernest Raymond Beaumond-Gantt.

Ten pierwszy twierdzi, że stworzył go w 1944 r. w swojej restauracji w Oakland w San Francisco. Wymyślony przez siebie koktajl na bazie rumu, podał swoim przyjaciołom z Thaiti, którzy skwitowali go cytatem otwierającym dzisiejszy artykuł. Z czasem Vic otwierał kolejne restauracje, w których ta egzotyczna mieszanka była lubiana przez gości. Koktajl stał się hitem na taką skalę, że doczekał się butelkowanej wersji, którą Vic sprzedawał w swoich restauracjach.

PRZYGOTUJ MAI TAI W DOMU! TO TAKIE PROSTE!

Drugi z barmanów, twierdzi że wymyślił recepturę dzisiejszego Mai Tai już 10 lat wcześniej w swoim hollywoodzkim barze o nazwie Don The Beachcomber. Koktajl ten nosił wtedy nazwę ‘QB Cooler’. Twierdzi on również, że Vic najprościej w świecie ukradł mu recepturę, przypisał sobie jej stworzenie oraz nazwał owy koktajl Mai Tai.


Lubisz słodkie koktajle? – przygotuj również Espresso Martini 


Jedno jest pewne, to właśnie Trader Vic najbardziej przyczynił się do tego, żeby cały świat poznał koktajl tiki. Jego receptura przetrwała do dzisiaj! Znajdziecie ją poniżej.

 

Mai Tai 

60 ml Starzony Ciemny Rum
15 ml Likier Triple Sec o smaku gorzkich pomarańczy
20 ml sok z limonki
20 ml syrop Migdałowy

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wstrząsamy ze sobą w shakerze lub domowym słoiku z lodem oraz przelewamy do niskiej szklanki typu short.
Dekorujemy liśćmi mięty i suszoną limonką.

Tym sposobem otrzymaliśmy mocny, a zarazem orzeźwiający koktajl na bazie rumu o prawie 100 letniej historii.

Na zdrowie!
#dozobaczeniaprzybarze