Egzotyczny koktajl idealny na lato!
“Mai tai - roa ae” czyli “z tego świata - najlepszy” - są to legendarne słowa wypowiedziane przez Carrie Guild po spróbowaniu koktajlu tiki. Od tych słów właśnie zawdzięcza on swoją nazwę która przetrwała do dzisiaj...
Mai Tai
KOKTAJL DLA PRZYJACIÓŁ Z THAITI
Jak każdy koktajl, jego historia również nie jest oczywista, jednak w tym wypadku jest to spór między dwoma barmanami czyli Trader Vic kontra Ernest Raymond Beaumond-Gantt.
Ten pierwszy twierdzi, że stworzył go w 1944 r. w swojej restauracji w Oakland w San Francisco. Wymyślony przez siebie koktajl na bazie rumu, podał swoim przyjaciołom z Thaiti, którzy skwitowali go cytatem otwierającym dzisiejszy artykuł. Z czasem Vic otwierał kolejne restauracje, w których ta egzotyczna mieszanka była lubiana przez gości. Koktajl stał się hitem na taką skalę, że doczekał się butelkowanej wersji, którą Vic sprzedawał w swoich restauracjach.
PRZYGOTUJ MAI TAI W DOMU! TO TAKIE PROSTE!
Drugi z barmanów, twierdzi że wymyślił recepturę dzisiejszego Mai Tai już 10 lat wcześniej w swoim hollywoodzkim barze o nazwie Don The Beachcomber. Koktajl ten nosił wtedy nazwę ‘QB Cooler’. Twierdzi on również, że Vic najprościej w świecie ukradł mu recepturę, przypisał sobie jej stworzenie oraz nazwał owy koktajl Mai Tai.
Lubisz słodkie koktajle? - przygotuj również Espresso Martini
Jedno jest pewne, to właśnie Trader Vic najbardziej przyczynił się do tego, żeby cały świat poznał koktajl tiki. Jego receptura przetrwała do dzisiaj! Znajdziecie ją poniżej.
![](https://oryginalnybar.pl/wp-content/uploads/2019/06/IMG_5928.jpg)
Mai Tai
60 ml Starzony Ciemny Rum
15 ml Likier Triple Sec o smaku gorzkich pomarańczy
20 ml sok z limonki
20 ml syrop Migdałowy
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wstrząsamy ze sobą w shakerze lub domowym słoiku z lodem oraz przelewamy do niskiej szklanki typu short.
Dekorujemy liśćmi mięty i suszoną limonką.
Tym sposobem otrzymaliśmy mocny, a zarazem orzeźwiający koktajl na bazie rumu o prawie 100 letniej historii.
Na zdrowie!
#dozobaczeniaprzybarze