Nalewka śliwkowa – idealna gdy zawita jesień. 

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że przepis na nalewkę śliwkową na wódce czy spirytusie co sezon znajdą swoich licznych zwolenników. Znakomita forma rozgrzania na długie jesienno – zimowe wieczory, doskonała na domowe spotkania z przyjaciółmi czy oryginalny i własnoręcznie robiony prezent. To tylko nieliczne zastosowania tej mikstury. Doskonale wpasuje się ona w Wasz domowy barek, więc śmiało możecie ją również użyć jako baza do koktajli.

Dodatkowym atutem jest to, że jest smaczna i słodka, a owoce można zebrać z własnego ogrodu lub kupić bardzo tanio w sezonie podobnie jak na nalewkę truskawkową, o której pisaliśmy już wcześniej.

truskawki

Jeżeli korzystaliście z naszego przepisu to wiecie jakie to proste i smaczne zarazem.

Dziś czas na nalewkę śliwkową. Sprawdźcie, jak samemu przygotować ten wyjątkowy trunek w prosty sposób.  

Nalewka śliwkowa – składniki

  • 1,5 kg świeżych śliwek
  • 5 pestek śliwek 
  • 5 goździków 
  • 1 laska cynamonu
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wódki czystej 
  • 500 ml wody
  • 800 g cukru

nalewka śliwkowa

Etap 1

Na początek drylujecie wcześniej umyte śliwki. Pamiętajcie, aby nie wyrzucać wszystkich pestek, gdyż użyjecie ich do waszej nalewki. Zastanawiacie się pewnie dlaczego?! Czemu pestki?!

Niektórzy z Was pewnie wiedzą wydzieli się kwas pruski inaczej cyjanowodór (potencjalnie niebezpieczna substancja). Nie martwcie się, ilość użytych pestek z pewnością nie zaszkodzi Wam w żadnym stopniu, lecz pozwoli nada naszej nalewce głębi smaku.

Jest to bardzo ważne, jeżeli chcecie uzyskać efekt końcowy taki jak w przepisie.

nalewka śliwkowa

Etap 2

Wrzucacie około 1,5 kg umytych, świeżych i wydrylowanych śliwek razem z pestkami, goździkami oraz cynamonem do dużego słoja (około 4-5 litrów). Czas nadać Waszej miksturze mocy, wlewacie wiec do słoja wódkę i spirytus. Całość pozostawiacie w zamknięciu na 2 miesiące.

Pamiętajcie o przemieszaniu Waszego “eliksiru” co kilka dni aby zwiększyć jego jakość.

Po tym czasie cedzicie Waszą nalewkę, a pozostałe owoce zalewacie syropem cukrowym i pozostawiacie na kolejne 2 tygodnie. Następnie znowu cedzicie owoce i oba płyny łączycie ze sobą. Tak powstałą własnoręcznie nalewkę butelkujecie. 

nalewka śliwkowa

Nic tak nie rozgrzewa w jesienno-zimowy wieczór jak kieliszeczek nalewki. Jak ogromną satysfakcję będziecie mieli z degustowania tego trunku gdy pomyślicie o tym, że przyrządziliście ją własnoręcznie. Dzięki temu prostemu przepisowi, uzupełnicie swój domowy barek o tak ciekawy i smaczny trunek jakim jest nalewka śliwkowa. Przetrwacie z nią każdą, nawet najbardziej mroźną zimę!

Pamiętajcie, że jest to również świetny pomysł na podziękowanie Waszym gościom na weselu. Możecie przelać ją również w mniejsze buteleczki i przekazać weselnikom na swojej uroczystości. Jest to wspaniały ukłon w ich stronę oraz gwarancja, że będą o Was pamiętać w momencie kosztowania jej z najbliższymi 🙂

drink bar na wesele